E-Redovalnica

by piskec 4. september 2007 10:55

Super. Po hiši imamo že web kamere, promet z računalnika otrokom tako ali tako spremljam, beležim klike in obiske na sumljive servise, v bančne izpiske jim - jasno - gledam sproti, žepe vedno obrnem naokoli, na pregled omare nikoli ne pozabim. Sem spadajo še preverjanje zadaha ob vrnitvi domov, zaklenjena vrata ob 21h, da se ja ve, kdaj pridejo domov, no, pa še kako malenkost bi lahko našel.

Zdaj pa sem končno dobil še možnost nadzorovanja v šoli. Končno! Veliki brat v meni je stegnil lovke in takoj sem se šel prijavit. Jasno!

Portal na prvi pogled zgleda čisto v redu, zdi pa se mi, da to ni le e-redovalnica, temveč mnogo več. Morda. Ne vem. Nisem imel časa.

Ker sem hitro obupal.

Ok, razumem, da potrebujemo digitalno potrdilo. To ne bo problem, taka poteza mi je celo všeč! 

V postopku lepo piše, zakaj potrebujemo digitalna potrdila in zakaj in čemu je namenjen elektronski podpis. Vsi podatki se preverjajo, davčne številke šibajo gor in dol. Do tukaj vse lepo in prav.

Potem pa pride tretji korak:
"Ob prvem obisku eRedovalnice uporabnik izbere povezavo Podpora z nadaljnjimi navodili. V besedilu klikne na povezavo Izjava. Da bi šola lahko omogočila vpogled v ocene otroka, je namreč za dostop potrebno šoli predložiti izpolnjeno Izjavo.
Podatki, ki jih je uporabnik vnesel pri registraciji, bodo na Izjavi že izpolnjeni. Izjavo uporabnik natisne, dopolni z manjkajočimi podatki, podpiše ter odnese oziroma pošlje na šolo."

Opala.

Že zavijam z očmi, že vidim, kam pes taco moli. Seveda pa to ni vse. Konec je prefinjen, točka 5.:
"Dokument Odobritev dostopa v eRedovalnico uporabnik dobi osebno na šoli ali po pošti. Na obrazcu je izpisano osebno ime otroka in aktivacijska koda zanj."

Saj ne vem, ali bi sploh kaj komentiral... Otroci bodo pač ostali brez nadzora, vse bo klavrno propadlo in iz njih najbrž nikoli nič ne bo. Iz mene pa še manj.

Morda sem res za luno, ampak Elektronski podpis pojmujem kot nekaj, s čimer zadevo podpišeš. Anede? Kolikor vem, e-podpis ni dovoljen le v nepremičninskih poslih in njim podobnih.

Zakaj, hudiča, je torej treba pri vseh e-zadevah še neke papirje printat, jih pošiljat in se sploh zaje*avat z njimi? Kako vedno združujemo stare in nove prijeme? Kako vedno z novimi tehnologijami opremimo celoten proces, ki je že tako za luno, namesto, da bi uvedli čisto nov proces, ki bi izkoriščal nove tehnologije v popolnosti?

Čisto možno pa je, da nekdo preprosto ni vedel, kako bi hranil take Izjave. Najbrž se mu je zdelo, da je pač potrebno vse hraniti v papirju. S podpisom. Takim na roko.

Ni čudno, da vsi projekti Brezpapirnih pisarn na koncu povzročijo še mnogo več papirja. Na koncu vse, čisto vse, v drugi kleti sprinta pridna tajnica in hrani v arhivu. Za vsak slučaj, ker računalnikom ni za zaupat. Ali pa zato, ker se tako pač dela.

Tole nam ne gre še najbolje. Poskusim naslednje leto.

Tags:

tehnika

Komentarji (6) -

evgen
4. 09. 2007 12:12:55 #

Da je otrok pod konstantnim nadzorom je verjetno že izrabil starševsko zaupanje ? Ker če ni, vidim to kot nedopuščanje zasebnosti in kot fanatično starševstvo. Tu bodo pa nastale opekline.

Lp.

chef
4. 09. 2007 14:07:34 #

Eh, mene so tudi nadzirali, pač čez druge kanale, pa ni bilo nobene panike. OK, ves čas smo se kregali in tastari so bili živčni enkrat tedensko, namesto enkrat mesečno ali enkrat na pol leta, kar je bil tudi edini učinek.

Mulc se vseeno ni učil in vseeno ga je vsakodnevno sral med poukom. Zdaj pa niti ne kaže tako slabo.

piskec
4. 09. 2007 15:31:52 #

Evgen, upam, da si opazil ironično noto v mojem zapisu... Na voljo sicer vse to imam, a tega ne izrabljam. Ker je brez veze. Otroci zaradi nadzora niso nič boljši, le bolj se skrivajo.

Zato tudi ironično pišem o e-redovalnici. Po mojem sem prvi, ki je ne bo nikoli uporabljal... Na otroku je, da mi pove svoje ocene tako, kot sam misli, da je prav.

Chef, ufff, vse boš nazaj dobil... Tako kot jaz. He, he. Moja mama vedno pravi: ja, in? Meni to prav nič ne pomaga! Ojej, ojej.

Enkrat pomaga, pa makar čez dvajset let. ;)

piskec
4. 09. 2007 15:53:33 #

Hm, gledam tale svoj zapis in morda bi res lahko kdo mislil, da tole o nadzoru otrok resno mislim...

Bi moral res kak disclaimer prej napisat. ;)

No, ja, tisti, ki me več berejo, bodo že vedeli. Drugi pa si bodo že kaj mislili. Bogve kaj???

Vreme
4. 09. 2007 16:29:37 #

Nič se ne delaj finega, saj vemo kako je... Smile

je pa chef napisal čisto resnico. Nič ne pomagajo takšne ali drugačne kazni, nadzori in kaj še vem vse. Vedno je otrok sam tisti ki se bo odločil, ti mu pa lahko samo pomagaš in svetuješ. In tako naj bo tudi z ocenami. Postaviti je potrebno medsebojno zaupanje. Če bo prinesel domov slabo oceno ne pomeni, da je slab človek, da je nevedež ali kaj podobnega, ampak da je človek iz mesa in krvi. Z svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi. In taki smo prav vsi!!!

piskec
4. 09. 2007 18:12:17 #

Zakaj pa potem sploh e-redovalnica, Vreme?

Seveda se strinjam z vama, imam sam namreč odpor proti nadzoru. In ponavadi je vse le slabše... ;)

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS