Napad protina

by piskec 23. maj 2012 19:05

Lepo pozdravljeni, moje ime je Aleš in imam putiko!

No, pa mi je malo lažje... 

Priznam, da me je kar malo sram. Putika je po mišljenju večine pač bolezen tistih drugih, tistih, ki si preveč privoščijo, bolezen premožnejših, bolezen kraljev! In ti naj kar trpijo, saj imajo tako ali tako preveč! 

Pa temu ni čisto tako. Trpijo tudi drugi. Ostali. Boljši, slabši in enaki nam.

In tako, kot je napovedano: "moški med 40. in 50. letom" sem jo tokrat fasal tudi jaz! Prvi akutni napad protina. 

Za zjokat.

Zadnja dva meseca sem namreč na dieti, ne jem prav veliko mesa, sploh ne mastnega, ne pijem prav veliko piva, nisem (pre)debel, športno sem pripravljen, kot pravzaprav še nikoli in ta hudič me gre usekat ravno zdaj?! V mojih najlepših letih? Ko sem - končno - res nekaj naredil iz sebe na tem področju?

Čisto vsako drugo moje življenjsko obdobje bi bilo boljše in bolj primerno za to je*eno putiko, vsako drugo, ne pa ravno zdaj! Kdaj drugič, ko nisem počel nič s športom povezanega, ko sem bil res (pre)debel, ko sem pil veliko piva, ko sem...

Hudirja, prav prekleto užaljen sem! Res!

In le malo manjka, da se poknem na kavč, stisnem čik v roko, pir v drugo in briga me za vse skupaj. Od tega športa so samo presnete težave, sem vedel! Ma, jebela cesta, no!

Ravno, ko misliš, da ti gre prav dobro, ko začneš delat dobre plane, tresk, s kolom čez hrbet... No, po palcu, če smo natančni.

Ok, bom nehal jamrat, zdaj mi je že malo lažje pri srcu, hvala.

Putika je zanimiva bolezen. Bolezen, s katero se ukvarjajo že tisoč let, a se zdi, kot da nihče na naredi prav veliko glede tega. Še vedno me spreletava občutek kot, da je nekako vsem tistim, ki putiko imajo, čisto prav. Ker so krivi. Ker smo debeli, ker se ne gibamo, ker nismo lepi, ker pijemo preveč, ker, ker, ker.

O putiki ljudje ne govorijo radi. Tudi jaz ne bi, a vsakič, ko med kdo vpraša, kaj mi je in hočem ravno odgovorit, da imam zvit gleženj, se od nikjer naenkrat pojavi naš Tamauček in prav z nasmeškom zavpije: "putika!". Ne, v teh časih ga niti ujet ne morem, to dobro ve!

Enkrat v 60. letih je bila proti putiki predpisana dieta. Šele po 40. letih se je nekdo spravil in zadevo malo prevetril. In ugotovil in dokazal, da pol trditev iz 60. let sploh ne drži več. In da dieta niti ni tako nujna. In da... skratka, nihče se dozdaj ni prav veliko potrudil za tole, vsaj tako se zdi. Vsi ti še vedno opalijo dieto, ker si pač svinja debela, ki se ne giba in spije preveč pira. In to je to.

Se mi pa zdi, da nihče nima niti najmanjšega pojma, kako do tega pride. Ok, to že vejo, da je to zastajanje sečne kisline, ampak zakaj do tega pride? Pride, pa se pojavlja, pa zgine, ali pa tudi ne, ali pa tudi kako drugače. Kakor ji pač paše.

Par zdravil, ki obstajajo, so samo za hude primere z milijonom stranskih učinkov, ki rešijo težavo, a povzročijo tisoče drugih. Super.

Mogoče sem pa samo alergičen na pivo postal!

K zdravniku me torej prav nič ne vleče. Kaj pa bo uradna medicina rekla? Dieta, gibanje, nič alkohola. In ko bom rekel, da to že delam, bo rekla: "premalo!" in bom pečen. Me prav zanima, drug teden grem.

K homeopatinji tudi ne bi šel prav veselo govorit o putiki. Ta bi mi takoj prepovedala meso in pivo. Do konca življenja, česar pa tale trenutek ne morem ravno obljubit, se razumemo, ne? Drugače pa isto, dieta, gibanje, prehrana, prehrana, prehrana.

Pa ravno zdaj, ko res pazim na to presneto prehrano. V življenju nisem še toliko pazil. Najbrž je prav v tem finta... 

No, zadevo bom od čisto blizu spremljal (še preblizu) in zapisoval sproti.

Kronologija je torej takšnale:

Zbudilo me je v četrtek sredi noči, palec desne noge je otekel in bolel tako, da nisem mogel spat še dve noči. Še rjuha je bila pretežka, vsaka nogavica preozka in pregroba. Jaz pa sem razmišljal, kaj hudiča sem si zlomil...

In sem šel zadevo slikat na rentgen. Ampak nič zlomljenega. Zdravnica me je pogledala in rekla: "no, za putiko ravno niste..." in je iskala poškodbe, a jih ni našla. Kaj pa, če je vse res?, me je prešinilo. 

V petek sem bil tako žalosten, da bom spičil vikend v nič, da sem skoraj jokal.

V soboto me je prst že malo manj bolel, za hodit pa seveda še vedno ni bilo. Zato sem dobil še napad trme in brihtavosti. In šel kupit pir in čevape. V trgovini je bilo na tak lep dan toliko ljudi, da sem se spet skoraj zjokal... A so vsi bolani? A nihče nikamor ne gre, na tak lep dan?! 

Spekel čevape, spil par pirčkov, naj gre ta putika v tri krasne! Jedel vse, kar mi je prišlo pod prste, kar povprek! Kaj pa čem z dieto, če me ravno med dieto užge!

V nedeljo zjutraj greva s Tamaučkom lepo s Krti na izlet. Prehodit dolino Voje. No, palec malo manj boli, začne me bolet peta. Spijem še dva pira, briga me za to putiko! In dobro šepam dobre štiri ure. Pametno ko hudič, ampak drugače ne bi zdržal, najbrž bi se mi odpulilo. Da bi cel tak lep vikend preležal? O, ja, seveda. Po dveh bi se vlekel, samo, da bi šel ven. No, na koncu sem skoraj res se. Vlekel.

Boli. Vsi tisti, ki so to doživeli, natančno vedo, kako boli. Ostali pa še vedno mislijo, da je zobar hud...

Potem končno neham s pirom, mesom in podobnim. Nej gre putika stran od mene najprej!

Danes je sreda. Ponoči bo en teden, palec lahko že dobro prepogibam, se ga dotikam, skoraj je že ok. Ampak peta pa še vedno boli in še vedno zelo težko hodim.

Me pa kar naprej spreletavajo občutki, da me boli mezinček na roki, ostali prsti na nogah, desno zapestje in še ostali sklepi. Beda. Kaj, če me bodo res začeli?

Naslednji ponedeljek grem k zdravniku. Mater jih bom slišal.

Tukajle bom pisal kar naprej, ko bo kaj novega!

 

Tags:

osebno

Komentarji (11) -

wega
24. 05. 2012 11:38:23 #

Noja, ne vem v kakšnih krogih se ti giblješ ampak  v mojih (ne guglovih ampak realiti) se pravzaprav veliko govori o putiki, še posebej tisti ki jo imajo. No, tisti, ki jo imajo mi dejansko pravijo da jih včasih lahko že "en greh" spravi v slabo stanje.

Sicer pa ti tolažbe seveda ne morem dati, rečem lahko le da si booooogi. Tudi meni se zdi krivično in nefer. Mižati pa najbrž ne boš smel, nekako boš moral priti do tega, zakaj sedaj, zakaj tokrat. Kaj sem počel drugače, narobe , nekritično? Kolikor jaz razumem dieto ne gre za to, da določena hrana povzroča ali ne povzroča putiko ampak, da se ob degradaciji te hrane pojavi višji nivo sečne kisline, ki se zaradi bolezni ne izloča. Morda je za razmisliti, kaj si zaradi diete zadnje mesece izločil iz prehrane? Kaj pa tisti tvoji problemi s kvasom al kruhom al čem že? Si ob naporih, katere zaradi vse boljše kondicije stopnjuješ stopnjeval tudi način regeneracije organizma?
Viš, cel kup vprašanj za zdravnika, jasno, če pred zdravnikom sedi zavaljen, zabuhel in zadihan kupček nesreče in čaka na odrešilne tablete potem je tudi zdravniku najlažje rečida potrebuješ "več gibanja in manj žretja pa nič alkohola*. Ti pa boš zdravnici izziv (že sedaj ni posumila na putiko, koga drugega najbrž sploh ne bi dala na rentgen)  in ne pusti se odgnati kar tako. Sprašuj, teži, vrtaj. Zahtevaj drugo mnenje! kaj pa to? Kaj pa tooo? Kaj pa tisto, kaj pa ono?

Ker te potrebujem za Vršič

wega
24. 05. 2012 11:43:32 #

* opomba
Tista fora s pivom je po moje itak nesporazum, ker mi vsi pravijo, da ne smejo piva ker imajo putiko. Štos je v tem, da ne smeš alkohola, "tudi piva ne". Nekako je zakoreninjeno, češ da je pivo bed vino pa good, pa je najbrž iz tega prišlo da je špricer OK, pir pa buuu. potem pa še slišijo, da ne smejo kvasa (v pivu je pa kvas ane??) in smo tu. Ko bš ravno pri dohtarju daj vprašaj še to zame, me prav firbec, ali je "bolje" (oz. slabše) dva deci vina, en šnopček ali eno pivo.

Vreme
24. 05. 2012 17:02:38 #

Ojej, Rado je napisal polno vprašanj, pa kar nekaj odgovorov. Jaz bi dodal,da se človek v takih primerih ne sme spraševati, zakaj se je to zgodilo, čeprav zdravo jem, se rekreiram in podobne zadeve. Sem trdno prepričan, da bi vse to in še več prišlo veliko prej.  Glede na to, da pa si v dobri kondiciji, boš veliko lažje blažil svoje težave, kot nekdo ki je še vedno na kavču.

Maša
26. 05. 2012 21:18:42 #

ojej. o putiki res nč ne vem, samo da baje zlo boli (ampak ker so to vedno govoril možakarji in so se zlo smilil sami seb, nism nikol pretiran resno vzela Smile ). Jst bi ti mogoče samo svetovala glede homeopata... sigurno te ne bo odpravil samo s prepovedjo mesa pa alkota in glede na to, da uradna medicina nima lih velik odgovorov glede te bolezni, se jst ne bi nič posebi obotavljala. stanje se bo zdravilo kr neki mesecev, boljš it takoj kot čakat pol leta, eno leto... pa pol ves obupan le it. drži se, ne obupat in ne zdej vsega pira spit, madona. Smile lp, maša

Classix
27. 05. 2012 14:09:54 #

Na kratko...pred leti imel dva napada. Po drugem napadu sem dobre tri mesece jemal, mislim da je ''alupurinol'' najmanjšo dozo to je ena tabletka na dan. Brez posledic. Kar se hrane in pijače tiče...jaz se izogibam nekih kombinacij...če so naprimer pražena jetrca, potem nekaj dni prej in kasneje ni piva. Vsej ostali drobovini se izogibam v velikem loku. Najbolj zanimivo pri putiki je...kako mine. Meni je obakrat po cca. enem tednu napad popustil v nekaj minutah. Neverjetno. Drži se!

pajo
27. 05. 2012 18:11:04 #

Oj  Aleško... Kaj naj ti pametnega napišem? Nič kaj pa... Dieta res pomaga . Pač drži se je kaj pa češ drugega.

piskec
28. 05. 2012 10:31:11 #

Hvala vsem za podporo. Kolikor zdaj vidim, je tega mnogo več, kot se zdi na prvi pogled. Govori pa se torej res bolj malo. Vse nas je malce sram...

Pravzaprav moram od zdravnice zvedet le to, kaj je boljše: pivo, vino, šnops. Vse ostalo je drugotnega pomena... Smile Le zavit moram vprašanje tako, da bo *morala* izbirat, ne da me odpravi z "nič alkohola".

Homeopatinjo bom seveda povprašal, ampak že vem, da mi sledi dieta in stran z alkoholom, je pač zaprisežena veganka in antialkoholičarka. Torej ji drugega ne preostane... Smile

Pivu in mesu sem se zaenkrat odpovedal. Me zanima, koliko časa zdržim. Po vinu me pa (še) ni usekalo. Vsaj to.

Na Vršič pa grem kakorkoli že, magari s kolesom! (huh, a sem res to rekel?! - upam, da bom do takrat ok in bom šel lahko peš!)

Darko
12. 10. 2012 18:54:41 #

Star sem 51 let. Tudi jaz sem imel pogoste napade putike. Ko sem jedel svinjsko meso, piščančje meso sem imel kar hitro napad putike pa tudi, če sem pil pivo sem že čutil v nogi bolečine. Sedaj ne jem nobenega drugega mesa kot pa jagnjetino in putike nimam več. Zares deluje. Jagnjetina vsebuje najmanj purinov in je med ljudmi, ki imajo putiko še najbolj priporočljiva. Največ purinov vsebuje svinjina, nekoliko manj perutnina, še manj ribe, še manj govedina in najmanj purinov vsebuje jagnjetina. Jaz, ko sem jedel odojka naprimer sem dva dni kasneje že imel napad putike. Ko je mama spekla piščanca sem kakšen en do dva dni kasneje dobil napad putike. Ko sem si na kruh namazal zaseko sem dobil napad putike. Jedel sem mastno svinjsko meso in dobil sem napad putike. Spil sem tri piva in dobil sem blažji napad putike. Pred tremi leti sem imel nazadnje napad putike in to v zapestju desne roke in zapestje me je hudo bolelo kar 3 tedne. Takrat sem pred napadom dva dni prej jedel zelo mastno svinjsko pečenko in sem je pojedel kar dosti. Nekaj tednov kasneje sem se odločil spremeniti način prehrane. Jem samo jagnjetino. Putike nimam več. Zato svetujem vsem zamenjajte svinjsko, piščančje meso za jagnjetino. Putike zelo verjetno ne boste več imeli. Jagnjetina je zagotovo najbolj zdravo meso.

Darko
12. 10. 2012 19:23:57 #

Tisti, ki imate putiko jejte raje jagnjetino in ne svinjskega mesa.

piskec
15. 10. 2012 20:13:13 #

Darko, malce je trajalo, da sem našel tvoj komentar.

Hvala za tole.

Ja, kakor vidim in slišim naokoli, še najbolj škodi pivo ter mastni pujsek. Čeprav, kakor komu, a večini ravno to dvoje najbolj škodi.

Meni je načelo postalo vseeno. Črtal sem vse pivo in vse meso. In prav nič mi ni hudega. Imam se pa na sumu, da bi mi lahko škodile tudi gazirane pijače v večjih količinah. Ne sicer, da bi me imel kdaj še napad, a kakor nek občutek, da bi se pa lahko zgodil, neko ščemenje v prstu ali peti. Potem pa vedi! Smile

Jessica United States
11. 11. 2016 21:19:17 #

thanks for the great ingfo

Pingbacks and trackbacks (1)+

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS