Zemljevidi

by piskec 25. avgust 2010 12:32

Zemljevid je ena boljših človekovih pogruntavščin.

Pri nas jih uporabljamo na veliko. Sploh jaz. Kar naprej nekaj gledam, planinske karte, google karte, najdi.si zemljevide, geopedio, vse, kar mi pač pride pod roke.

Zadeve so uporabne, povedo ti kje si in kako boš do nekam prišel. Pri tem pa ti pustijo povsem proste roke, nič ne omejujejo, nič ne priporočajo, odsvetujejo, niso pametne, le v svojem jeziku ti pokažejo kako je. In to mi je všeč. Zato jih pa uporabljam.

Zadnjič sva na črpalki kupila petrolovo avtokarto Slovenije. 1 proti 270.000 je ravno toliko, da sploh kaj vidiš, a, hej, drugega sploh niso imeli. Midva pa nisva imela pojma kako priti v Osilnico, še manj pa, kako priti iz Osilnice. In sva jo morala vzet.

Karta sploh ni tako poceni, zdaj točne cene ne vem, nekje okrog šest evrov. To me ne bi prav nič motilo, naj bo 20 evrov, če je kvaliteta ok. Ampak, da pa ta jajca razpadejo po pol dneva uporabe...

to je pa že malo preveč.

In, ne, ni to težava prav petrolovih kart! Ne! To je težava vseh kart, ki jih prodajajo pri nas!

Planinske karte PZS, brez katerih se v hribe sploh ne bi smel podat, so povsem iste! Jah, za načrtovanje poti nekje na mizi v kuhinji so že ok, ampak na terenu...

Zadnjič smo imeli na trekingu s sabo planinsko karto Krna. Ojej! Po dnevu uporabe - sicer res da Uporabe - je karta samo še za stran, za v smeti.

Se opravičujem in mi je žal, ampak to je pa vseeno malo preveč. Pekrat jo dam ven iz nahrbtnika, zložim in vse skupaj razpade?! Kaj čem s tako karto?

Pa se na žalost vsa kalvarija teh kart tukaj sploh šele začne. Zadnje dobre karte smo na žalost videli v rajnki jugi. Že v osemdesetih sem kot mulc stopical okrog tiste trgovine s kartami (Borec?) na Kongresnem trgu in sem in tja zapravil drobiž raje za specialko kot za sladkarije. Pa se polovice kart sploh ni dobilo, ker so bile "zaupne" ali pa jih ni bilo na "zalogi" in smo tekmovali, kdo jih bo več nabral...

Do današnjih časov so seveda karte dobile povsem druge oblike, a vsebina je več ali manj ostala. Vsaj zdi se tako. Poskusite nabavit karte v digitalni obliki! Super! Ampak res ne vem, kaj čem s kartami iz prejšnjega stoletja?

Sem in tja se kdo potrudi in izda kakšno karto, ki je osvežena. Pa so te osvežitve res vredne svojega imena? Na Krnu smo imeli staro in novo karto in res ne vem, katera je bila boljša. Na koncu se je izkazalo, da na stari ni vsega, a, hej, tudi na novi ni bilo nič bolje! Osvežen zemljevid Grintovci pa je potencialno celo nevaren?

Eh. Škoda. Dober izum gre zaradi šalabajzerizma k hudiču.

Pa res ne vem ali je danes, v dobi digitalizacije tak problem vse to osveževat in vzdrževat?

Na koncu se še najbolj izkaže bedast in navaden ortofoto zemljevid. Je še daleč najbolj osvežen in ažuren. Bo treba sprintat, ni druge!

 

Tags:

osebno

Komentarji (5) -

akvarij
25. 08. 2010 17:17:09 #

Ma, kako si vedel, da sem ravno pred dnevi lepila NOV zemljevid Julijskih Alp? Kot po starem; čez vse pregibe je šel lepilni trak... eh!

Aja, pa razmišljala sem, če se da kje dobiti uni reliefni zemljevid Slovenije, kot smo jih imeli v šoli...
Veš ti?
    

piskec
25. 08. 2010 17:34:56 #

Kako sem vedel? Saj to skoraj v vsakem trenutku nekdo počne... kolikor so zanič... Smile))

Reliefni... priznam, da nimam pojma!

Wega
25. 08. 2010 18:15:43 #

Hja ljubčki, v kateri Jugoslaviji ste pa vi gor rasli? Lepilni trak se nalima PREDEN se strga!

chef
25. 08. 2010 22:16:24 #

In ne samo, da ima Quo obupno ogabne zemljevide, ampak je tudi na splošno popolnoma neuporaben, tako grozljivo zanič je, da me zjezi vsakič, ko ga uporabim. Žal pa brez njega ne morem.
Odlične kakovosti so bile špecjalke 1:25000, ki jih je pred leti izdajal Inštitut za  geodezijo in fotogrametrijo, ker je bil že tako kakovosten papir debelo premazan in so skoraj neuničljive. Mislim, da so to kasneje ukinili ali pa je bila samo posebna serija, ker so nekateri od teh zemljevidov, ki jih imam v službi, tudi iz navadnega - čeprav debelega in kakovostnega - papirja.

Sicer pa pogrešam več plastičnih kart (podoben material kot za tiste prozorne mape), ki jih je mogoče tudi upogibat v vse smeri, pa plavajo na vodi Smile itd. Neuničljiva zadeva.

piskec
26. 08. 2010 06:21:55 #

Wega, zdaj sem razvajen in nočem več tega počet! Smile

Chef, Quo ima res svoje posebnosti, a tudi ene par cvetk, brez katerih ne moreš. Karte so pa iste kot na geopedii, ali ne? Iste specialke kot povsod, saj so bile samo enkrat izdane...
Za tiste neuničljive pa niti ne vem. Najbrž so bile predobre pa so jih raje ukinili... Jebemti!

Meni je vseeno, tudi če so plastične, bistvo je, da se vidi, da so ažurne in da se ne strgajo po uri uporabe. Take naj nardijo, jebela cesta, saj smo že 2010! Kaj že vse zna človek, ampak spodobne karte pa ne! Argghh.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS