Izgubljeno

by piskec 12. november 2009 08:48

Če bi si vso to kalvarijo predstavljal kot bitko, potem sem tole bitko izgubil.

Dobro so me potegnili. Dostop do Števcev so mi sicer odobrili, a postavili tako dobro ceno, da me je na hitro minilo. 153€ na mesec, za podatke 45-ih števcev prometa po Sloveniji! Ok, na leto bi morda še premislil, ampak na mesec! Whoa.

Zgleda se bo moral s tem ukvarjati nekdo drug.

V vidu vsega tega je kar naenkrat tudi jasna prenova portala promet.si. Seveda, saj so več naredili v smeri skrivanja in zakrivanja podatkov, kot v katerikoli drugi smeri. Se komu sanja, kako bi lahko sploh sparsal števčke?

Super. Ta država je vedno bolj prijazna. Počasi se bo najbrž enako zgodilo tudi s prometnimi opozorili in na koncu še s kamerami (kot je to naprimer naredil HAK). In glavni portal (ki je sicer čist super) bo imela država in vse bo lepo in fino in fajn, vsi bomo srečni in zadovoljni.

Meni se pa to ne zdi in se mi ne bo nikoli zdelo prav. Pa če se te informacije javnega značaja postavijo na glavo ali pa kam drugam... Take informacije bi morale biti javno dostopne brez birokratskih neumnosti. In to na najlažji možni način, z vsemi podatki. In seveda brez plačila! Tudi za take "pridobitniške" strani, kot je geoStik, ki z oglasi tako nemarno služi na račun opreme in tehnologije državnih agencij! Državne zadeve bi morale biti na voljo prav vsem, njihovi podatki pa sploh!

153€ na mesec??? Če bi bil "najbolj obiskani portal" v sloveniji mogoče že, pa še tisto ne verjamem...

Ne, ne bom se sekiral.

Odgovor na mojo Zahtevo.

Konec zgodbe!

Tags:

geostik

Komentarji (12) -

Tomasz Pirc
12. 11. 2009 11:57:42 #

"Državne zadeve bi morale biti na voljo prav vsem, njihovi podatki pa sploh!" Se strinjam 100%. Na to temo sem ravno prejšnji teden oddal članek za Finance. Sicer gre za posodobljen tekst zapisa http://tinyurl.com/yhpgbvf">Slovenija, naslednja različica, a bistvo ostaja isto.

To moramo od države preprosto zahtevat! Smile

piskec
12. 11. 2009 12:19:55 #

Tomasz hm, tole si lepo postavil na svoje mesto. Jaz sem še vedno v fazi pritoževanja.

Nekaj problema je sigurno v tem, da nam država pravzaprav vse skupaj "omogoča". Na nek, svojstven - jasno, birokratski - način. Kjer moraš izpolniti neštevilne brezvezne papirje, plačati nesmiselne vsote, se podrejati nesmiselnim zahtevam ipd. Pač zna tako zameštrat zadevo, da na lahko na koncu le odnehaš.

S tem si država "neuradno" pušča odprta vrata za preferiranje nekaterih pred drugimi...

Ma, brez veze. Tudi če jo ukinemo... Državo.

jest
12. 11. 2009 12:27:30 #

www.ip-rs.si/.../#c270">Zakon od dostopu do informacij javnega značaja

(3) Organ ne zaračuna ponovne uporabe informacij, če jih v svetovni splet posreduje brezplačno.






piskec
12. 11. 2009 12:30:28 #

jest, hja, tole si lahko razlagaš na milijon načinov. Čeprav... morda je pa dobra iztočnica za Pritožbo, kaj? Smile

Hvala!

Tomasz Pirc
12. 11. 2009 16:32:23 #

Moram ti pa povedati, da sem imel med kampanjo za parlamentarne volitve 2008 odlično izkušnjo s statističnim uradom. Tam sem dobil en precej velik kos podatkov - da smo potem eno kul funkcionanost za izvedli - dobil brezplačno in hitro. Na sploh so bili neverjetno kooperativni. Je pa res, da bi mi za določene plasti (na zemljevidu) pa tudi nekaj zaračunali. Kar pa spet ni OK, glede na to, da sem to že z davki plačal. Smile

@Jest: Tu je govora za informacije javnega značaja (katere so in kako je mogoče do njih definira vsaka organizacija sama) in ne nujno za podatke. Meteorološki zavod ti bo informacijo o tem, kakšen imajo letni proračun in kako ga porabljajo že še dal (in ti je ne bo zaračunal ob ponovni poizvedbi), ali ti bodo dali na voljo (brezplačno) tudi vse vremenske podatke ... no, to je pa drugo vprašanje.  

Vreme
12. 11. 2009 17:12:46 #

Če jez prav razumem,jim gredo oglasi še najbolj v nos, očitno z njimi na njihov račun ogromno zaslužiš. ;)

piskec
12. 11. 2009 18:59:36 #

Tomasz, tole mene precej skrbi. Ker naslednji so, kaj? Prometna opozorila? In nato vreme? Bo Arso zaračunaval 320€ mesečno, da boš lahko imel vremensko napoved na svoji strani?! Boš moral plačat 200€, da boš povedal svetu, da je nesreča na štajerski ac?

Meni se zdi cel koncept zgrešen. In kakor lepo piše na straneh inf. pooblaščenke, je - jasno! - Slovenija izbrala mešan model, torej tudi zaračunavanje. No, pri tem sem jaz mnenja, da bi moralo biti vse zastonj in - še enkrat - dostopno mnogo, mnogo lažje kot dozdaj.

Iz zgodovinskih izkušenj sodeč, se bo zaračunavanje in otežkočanje (birokracija) uporabljalo predvsem za zatiranje "neprave" konkurence ter za forsiranje drugih.

Vreme, seveda. Zaslužim kot nor. Saj zato sem pa šel na svoje... Smile

Tomasz Pirc
13. 11. 2009 09:40:21 #

@Piskec: Upam, da se nisva narobe razumela. Jaz zagovarjam popoln open-source koncept pri teh zadevah. Če pridejo do institucije do podatkov z našim denarjem in jih "vzdržujejo" (beri: folk, oprema ipd.) tudi z našim denarjem, potem jih morajo(!) ponuditi brezplačno.

Seveda se pa vrag skriva v mejnih primerih: kaj je z varovanjem osebnih podatkov, kaj je s projekti, ki so delno financirani iz proračuna, kaj je s tajnimi podatki itd. itn.

Se mi pa ravno zaradi zgoraj povedanega zdi smiselno ustanoviti delovno skupino pri pooblaščenki ali na kakšnem drugem ministrstvu, da bi se vse te scenarije preigralo in postavilo pravila.

piskec
13. 11. 2009 09:59:46 #

Tomasz, mislim, da se nisva. Smile Tudi jaz mislim, da bi podatki morali biti popolnoma brezplačni. Zraven pa še mnogo lažje dostopni, zbrani na enem kupu, z opisom, specifikacijami, itd.

Ampak to je pa najbrž že utopija... ;)

Mene skrbi trenuten koncept, ki ga je izbrala naša država. In kam lahko vse pripelje, če ga kdo začne bolj upoštevat.

BrihtnaBuca
13. 11. 2009 20:56:27 #

Zdravo, podpiram boj za čim enostavnejši dostop do podatkov.

<blockquote cite="krtina.com">Se komu sanja, kako bi lahko sploh sparsal števčke?</blockquote>

Spletna stran "Števci prometa" [1] podatke s pomočjo XMLHttpRequest HTTP zahteve naloži iz naslova [2]. Podatki so kodirani in niso direktno uporabni; najprej jih je potrebno dekodirati. Algoritem:

1. Zaporedje bajtov v datoteki [2] predstavlja UTF-8 kodirano besedilo. Po UTF-8 dekodiranju dobimo zaporedje Unicode znakov.

2. Pridobljeni znaki predstavljajo znake sporočila, vendar v pomešanem vrstnem redu. Vzamemo vsak drugi znak od začetka proti koncu (indeksi 0, 2, 4, ...), nato pa še vsak drugi znak od konca proti začetku (preostali še neuporabljeni znaki; indeksi so odvisni od sode/lihe dolžine niza).

3. Vsak znak obravnavamo kot 16-bitno nepredznačeno celo število. Vsako število x zamenjamo z vrednostjo 255-x. Kadar je x>255 pride do preliva in je rezultat v resnici enak 65536-(x-255).

4. Postopek je končan. Dobili smo zaporedje Unicode znakov, ki predstavljajo besedilo s podatki v JSON formatu. V primeru shranjevanja v datoteko, besedilo kodiramo v UTF-8.

Na spletni strani [1] se podatki naložijo v JavaScript funkciji PrometStevci.js:StevciIzpisLoaded, ki za dekodiranje kliče naslednje funkcije (algoritem je implementiran v zadnji):

PrometCommon.js:getDStr
RMap_all.js:RMap.Browser.dStr
RMap_all.js:RMap._DomHelper.$1A
RMap_all.js:RMap._TEAE.$E

Primer izvedbe dekodiranja v jeziku Python in primer dekodiranih podatkov:
http://pastebin.com/f6b174c76">http://pastebin.com/f6b174c76
http://pastebin.com/f31d23705">http://pastebin.com/f31d23705

Uporabna orodja: Firebug [3], Live HTTP Headers [4], WireShark [5], Fiddler [6].

[1] http://www.promet.si/portal/sl/stevci-prometa.aspx">http://www.promet.si/portal/sl/stevci-prometa.aspx
[2] www.promet.si/.../counters_si">www.promet.si/.../counters_si
[3] http://getfirebug.com/">http://getfirebug.com/
[4] addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3829">addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3829
[5] http://en.wikipedia.org/wiki/Wireshark">http://en.wikipedia.org/wiki/Wireshark
[6] http://www.fiddlertool.com/">http://www.fiddlertool.com/

piskec
14. 11. 2009 05:29:42 #

BrihtnaBuca, uau. Super. Hvala.

Zdaj samo še vprašanje, če bom jaz tole razumel... in zmogel spisat zadevo v presnetem vbscriptu. Načeloma bi mi moral ratat, anede? Smile

Ampak se je pa res nekdo potrudil, da je tole zakodiral. Vsaka druga, a? Pa še nazaj? Ja, jebela cesta... čemu, hudirja???

Se potrudim enkrat drug teden, in še enkrat hvala, BrihtnaBuca!

Moje vprašanje o parsanju je bilo bolj retorične narave, pa vidim, da sem se motil. Še dobro! Smile

piskec
17. 11. 2009 18:44:02 #

Zdaj je tako, da si ne upam sparsat števčkov... Me bodo še kaznovali... Hudirja, raje bi bil tiho, anede?! ;)

Zato pa sem bil še malo zloben in sem se pritožil. In poslal še vse informacijski pooblaščenki. Cena se mi zdi pa res presneto nenavadna.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS