14. Ljubljanski Maraton

by piskec 26. oktober 2009 11:48

Ja, LM je en tak velik dogodek, kjer preprosto moraš bit.

Vsaj do včeraj sem tako mislil. Zdaj pa ne vem več, kako bo vnaprej...

Ampak. Začelo se je včeraj že zelo zgodaj, Helena je vstala že ob 5:15. Jaz sem lahko še poležaval, saj sem imel začetek šele ob pol enajstih. Ampak vseeno je bilo kar nekaj gužve. Bogve zakaj, najbrž tudi vznemirjenost nekaj prinese, bi rekel.

No, Helena je že zdavnaj šla in jaz sem se še dolgo vrtel okrog po hiši, vse že pripravljeno, nič za počet. Pa sva potem končno s tamaučkom šla, nekaj čez osem. Kar se je izkazalo za čisto dobro taktiko, saj pri kinu vič ni bilo več prostora in sva morala iti malo dlje, med ulice. No, pa ni bilo hudega, le proti centru sva jo tako mahala, da je moral imeti tamauček kar svoj maratonček. Saj je bil zadovoljen, ker ga zaradi tekanja ni zeblo. Zjutraj je res še bilo bolj ubogo vreme, le upal sem, da se je Helena dobro oblekla...

Potem sva morala hitet do koornkašev, jih pozdravit, pogledat in zaželet srečno. Tudi kofeta si nisem mogel privoščit, je bilo že treba na cilj čakat in slikat Heleno. Seveda sva bila kar malo pozna, tako da si nisva mogla izbrat kakšnega dobrega prostora, od tule sva videla pa le dolgo, nepretrgano reko tekačev... Kdo pa bi tu koga opazil???

No, tudi midva je nisva! Sem se pa vmes spomnil, da sem doma pozabil...

Jureta!

O, madona, kako so se mi kar zašibila kolena, leden pot me je oblil... direkt na telefon: Jureeeee... Ker ni imel moje številke, me niti klicat ni mogel, še sreča, da ga je potem njegova mama odpeljala v Ljubljano. O, madonca, človeka bi moral pobrat v Dobu, jaz sem pa čisto pozabil. Pozabil. Pozabil. Pozabil.

Injekcija adrenalina. Direkt.

Še sreča, da Jure ni tak paničar in mu je čisto lepo vse uspelo. No, jaz bom imel še dolgo slabo vest. Kar je seveda povsem prav.

Heleno sem potem našel, se preoblekel, dal vse njej, tudi tamaučka in smo šli... proti cilju. Se malo ogrevat, iskat ostale in se psihično pripravljat. In se naprimer - postavit v pravo razdaljo od starta, kar se ogromno tekačev sploh ne zna. Zgužvajo se za ta najhitrejše pa čeprav potem tečejo dve uri dvajset! Ne vem, zakaj so ljudje taki in zakaj mislijo le na lastno rit, za vse ostale jih pa prav briga? Tekači, japajade!

Kar poglejte rezultate - tam, kjer sta neto in bruto povsem skupaj, uvrstitev pa v drugi polovici... Eh. Jaz sem do starta potreboval pet minut in pol. Kar pomeni, da sem se postavil povsem pravilno!

Jah, nič, potem smo pa kar šli... Sem se hotel držat zajčka na 4:30, ampak sem po dveh, treh km odnehal. Je bil za malček prehiter, jaz pa nisem vedel, kako mi sploh bo na tehle 21. Zato se nisem preveč trudil, do konca je še dolga, sem si govoril.

In potem smo tekli... v Dravljah sem jih še imel nekaj zraven:

Potem pa vedno manj... kar naenkrat je bilo vse prazno...

jaz pa sam samcat...

Le sem in tja kdo, sem se že spraševal ali nisem kje kiksnil?

Kakor se vidi, mi je bilo presneto dolgčas. In to kljub navijačem, tekačev, gužvi ipd. Vse skupaj mi je najedalo živce in nič se mi ni dalo, tekel pa sem kot stroj. Sicer počasi, a vztrajno, več ali manj sem tempo držal kar naprej enak. Vmes pa malo sms-jal, slikal, pošiljal slikice na inet in podobno. Kaj pa čem drugega?

Po desetih km je bilo kar lažje in kar naenkrat je bil tu šestnajsti km. Potem so se pa že začele oglašati sirene in še preden sem zavil na bratovševo, so mi že bili za petami:

Komaj, da sem jih videl! Za fotko sem se prav pripravil že prej, ker sem vedel, da bo naredilo le vuuuš!

Potem pa spet tek, pa voda, pa tek, pa voda, pa tek, pa voda, pa tek, pa voda... no, približno. Nekako tako. Kar naprej je bilo nekaj in kar ne moreš in ne moreš izklopit. So navijači potem je že voda. Pa napitki. Pa navijači. Pa ta prva ženska mimo. Pa... Uhhh, na koncu mi je šlo vse že kar malo na živce... pa pojma nimam zakaj!

Po uri sodeč sem potem začel malo hitreje, zadnja dva km sem malo, ampak res malo, pospešil. Dva km pa vem, koliko je to, kajne? Se ni bilo bati, da bi potem na koncu skupaj zlezel. Čeprav sem prišel čisto lepo do 192 obratov, kaj več kot le samega konca v tem tempu ne bi nikakor zmogel.

Postavitev moči je bila torej zame povsem optimalna. Vse, kar bi bilo hitreje, bi že lahko rezultiralo v čisto izčrpanje ali celo kaj hujšega. Morda sem le enkrat, nekje okrog Brda, nekaj zaspal in je padel pulz pod 170. Drugače pa lepo v povprečju 172 obratov. Za 21km kar veliko, a se je izkazalo, da gre!

Zaradi tiste špice na koncu sem pa bil zmatran, ampak kam bi pa prišli, če bi v cilj pritekel kot turist?

Torej sem se čisto lepo potrudil.

Potem pa še na obveznega piščanca pod Šmarno goro. Krti. Letos smo bili res pridni, kar veliko nas je šlo!

Jaz sem seveda najpočasnejši, ampak eden mora tudi to bit, anede?

Sem pa zato več piščanca pojedel. In na koncu nisem vedel ali sem bolj zmatran od teka ali od hrane... Eh, kot vedno! Se pa danes počutim čisto ok, noge so malce res lesene, a nikakor ne preveč. Toliko, da vem, da sem tekel. Kar pa je tudi prav.

In moj prvi polmaraton je bil tako končan. 2:21:44. Obljuba, dana v prednovoletnem času mojim Srčnim pa izpolnjena! Letos moram resnično pazit, kaj govorim in obljubljam, drugače bom gledal dva presneto dolgočasna kroga...

Me pa skrbi par stvari. Takih, čudnih stvari. Prva je ta, da me cestne dirke sploh ne veselijo. Druga pa je ta, da mi tale, včerajšnji maraton sploh ni prišel do živega. Sploh ne. Čisto nič. Na žalost me množica ni navdušila, navijači me niso ponesli zadnje metre... Kako in zakaj? Je tretjič že dovolj? Se res tako hitro naveličam prav vsega?!

Zavedam se, da bi mi bilo bolj všeč, če bi se včeraj podil po našem Ciclju, Murovici, se matral proti Jarškemu, na Sedlo! Kar nekaj pomeni, kajne?

Vendar pa, če pogledam v prihodnost, res je, morda me cestni maratoni ne bodo več privlačevali, a nekaj takih tekem se bo v vsakem primeru treba udeležit. Sladkih6, Formaraton in najbrž tudi 15. LM.

Ja, LM je en tak velik dogodek, kjer preprosto moraš bit.

Tags:

pr norch

Komentarji (15) -

Vreme
26. 10. 2009 12:02:34 #

Ne glede na tvoje dvome lahko samo rečem čestitke, odličen si bil sploh za nekoga, ki je še pred nekaj leti rekel,da tek pač ni za njega. Saj vem,da to non-stop ponavljam a že tvojo razmišljanje gre v pravo smer. Človek dela tisto kar ga veseli in naj bo to bilo kaj,samo da to ni na kavču!!

Sebi
26. 10. 2009 12:15:05 #

Očitno je moj komenrat že pri prejšnjem postu v košu med spapom...

Še enkrat sprobam: ČESTITAM!

Maša
26. 10. 2009 12:29:36 #

seveda, k pa ne maraš lublane Smile

dr.Wega
26. 10. 2009 12:50:11 #

Nič takega - tudi mene vedno preseneti tista praznina POTEM. Najbrž marsikoga drugega tudi - v najhujši obliki se to pojavi novopečenim staršem ;). Tek je cel proces, ne ena tekma. Tekma je pač pika na i, vse ostalo se dogaja prej. Izzivi, treningi, Gradiško, pa tudi trekingi. Kdove ali bi se navdušil nad njimi če ne bi bilo teka?

Lani so mi šli mravljinci po hrbtu na štartu, potem pa še na cilju Sladkih. Na cilju pa letos še najbolj na Bledu, če ti po pravici povem. Letos nisem v špalirju čutil nič posebnega, bolj sem premišljeval o tem da a moram bit vedno tak cepec kot sem - saj sem rinil na desno, dokler me ni varnostnik dobesedno prijel in prestavil na levo. Malček mi je srček zatrepetal ko so se začeli dreti Marjetka in prijatelji. In to je to.

Sicer pa te bo zadelo, brezskrbi da te bo. Saj si tekel ti in nihče drug!

piskec
26. 10. 2009 13:09:23 #

Vreme, tako je! ;)

Sebi, hvala!!! Pri nas nimamo spama, le včasih mal vse skup štrajka pa noče vpisat. Eh.

Maša, mogoče je pa tudi nekaj na tem! Smile

Wega... hja, na žalost ni tako. Praznina je bila prej, vmes in potem. Zato me pa malo skrbi. Čeprav me niti ne. Ker - kakor si sam rekel, vse je nek proces in tek bo sigurno znotraj tega procesa ostal, le da se bo pomembnost preselila kam drugam, a ostalo bo še vedno vse.

Saj sem presneto ponosen, vendar pa se nisem imel pol približno tako fino kot na Bledu.

Classix
26. 10. 2009 16:44:04 #

Piskec čestitam! Ko sta na startu s Pajom malo zaostala sem si rekel, da me boš tam nekje na 10 K že postavil na realna tla. Pa si me malo kasneje...tam nekje med Mercatorjevo poslovno stavbo in Bežigrajskim stadionom. Lepo, pravilno po levi...kot se spodobi.
Lepo te je bilo srečati in...vidimo se na Sladkih 6.

LP
Matjaž

piskec
26. 10. 2009 19:15:14 #

Classix, ste mi kar pobegnili, ja. Sem se kar malo vlekel, kaj pa jaz vem, koliko je 21. Smile

Sem te pa potem tam nekje videl, a hej, a veš, da imam črno luknjo ravno tam nekje, ker se sploh ne spomnim, da sem te prehitel! Še na koncu sem se spraševal, kam hudiča je zginil Matjaž!? Šele potem v rezultatih sem videl, da sem te prehitel in da sem to moral naredit enkrat takrat, ko sem te videl. Ampak, hej, čisto nič se ne spomnim! Wau, totalni blackout, toliko se mi je že mešal od dolgčasa... Smile Sorry, lahko bi ti vsaj kaj rekel...

Jep, se vidimo na Sladkih6! Še bolj počasi. Smile

dr.Wega
27. 10. 2009 09:38:52 #

Ne izgovarjaj se na dolgčas. To ti je sedaj neka nova fora. Meni je dolgčas ko tečem, meni se ne da tečt ker se nič ne dogaja. Obrambni mehanizem - ej, na daljše proge pa res ne grem, ker je dolgčas. Kot da ti v avtu, ko se uro in pol cijaziš po obvoznici domov pa ni dolgčas. Ja, ja treking je zakon, tek pa dolgčas.
In smo se že zaščitili za sladke. V bistvu bom šel, kolikor se mi bo dalo. ker mi je pa itak dolgčas se mi pa ne bo dalo kaj dosti.

Fora je pa v tem, da je to samo ena od stvari ki jih mora v glavi pošlihtat. Motivacija, trening, volja, počitek, koleno / gleženj/ peta, vročina, dež, tema, pozna ura, superge, vabilo na pir, maček, bolezen, počutje, (ne)razumevanje družine, družba, psi, luže, poln trebuh, menstruacija, gužva, nenapovedani obiski, sračka, nadure, cuker, film na TV/PCju, košnja trave, dolgčas, crknjena baterija na garminu/polarju, pokvarjen MP3 in miljonm dvesto petinsedemdeset ostalih reči. Saj si dojel, ane. Aja, pa na treking v bistvu je dosti če greš enkrat na teden. Ni nujno vsak teden...

piskec
27. 10. 2009 12:20:47 #

Wega, malo imaš prav, veliko pa tudi ne. Jaz priznam, da sem lenoba in ne uporabljam toliko subtilnih izgovorov kot ti! ;)

Na sladke grem in tudi cilj imam za njih, zaradi katerega se ne bom mogel it turista!

V avtu mi je tudi res takooo presneto dolgčas, da sem službo zamenjal in se mi ne bo treba več vozit!

Trekingi bodo še naporni in še veliko jih bo. Drugo leto začnemo na polno in če se bova oba s Heleno strinjala, bova najbrž padala na Ultre...

Tako, da... ne mi ti o izgovorih! ;)))

Edin s treningi bo bolj težka... Tam bom pa porabljal tvojo zalogo! Smile

piskec
27. 10. 2009 13:14:24 #

Pravzaprav sem imel to prednost, da sem šel prvič na polovičko! In ker ni, da bi že prvič pogorel, je treba začet počasi. Vsekakor pa drugič ne bo več opravičila za 2:21... Se bo treba malo bolj potrudit. Smile Čeprav glede na graf obratov, sem se kar lepo trudil, ampak najbrž bi se lahko še bolj, anede?!

bigk
27. 10. 2009 17:37:55 #

Bravo!! Ne more biti drugega, kot uspeh. Saj si (prvič!) pretekel 21 km. Pa še preveč utrujen nisi bil na kocu. Bravo! Pa, če ti kaj pomaga sem jaz polovico svojega prvega polmaratona prehodil (kolena) in dosegel čas: 2:45:47.

Je bil pa res problem, ko so se tekači narobe postavili po conah. Šele po 3. kilometru se je dalo normalno teči.

Ema
27. 10. 2009 19:09:13 #

Smile
Cestne dirke ti pa, kot kaže, res ne ležijo.
Glede na vajin rezulat na zadnji tekmi STL sem sklepala, da boš v cilju kakšne pol ure prej Wink.
Mogoče bi šlo hitreje, če bi bila trasa LM določena le s KT in bi po možnosti potekla čez Rožnik in Golovec Smile.  

Lp

piskec
28. 10. 2009 13:42:50 #

Ema... huh, toliko hiter pa nisem! Sem ena izmed bolj počasnih sort. Mogoče bi pa res hribčki malo pomagali, še bolj pa samo KTji! Ideja sploh ni slaba! Smile))

nana
28. 10. 2009 23:04:13 #

Čestitke!!! Kaj je pa s tvojim časom narobe? Moj prvi je bil 2:22, pa kako ponosna sem bila Smile

hana
29. 10. 2009 06:56:34 #

piskec je postal Ata Smrk Smile)

http://vreme.hobby-site.com/blog/?p=731

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS