Daleč nekje proti dnu

by piskec 26. februar 2009 12:57

Je svet kriv za vse, ali smo si sami?

Jaz se še vedno prav dobro spominjam filma Falling Down, čeprav je od takrat že dobrih 15 let. In še vedno obstaja neverjetno veliko podobnih stvari, zaradi katerih je Douglas takrat čisto skrenil...

Pravzaprav danes ni prav nič drugače. Morda je celo hujše, le mi smo se navadili, pa še vse nam mnogo lepše zapakirajo.

Če ostanemo pri prej omenjenem filmu, se mnogokrat spomnim prav scene iz hitre prehrane ter razlike med reklamo in tistim, kar je potem bilo res. Človek bi res kar ponorel. 

Ampak sem tudi sam zadnjič to našel! Le poglejmo razliko med pitama - ena je bila na reklami, druga pa na krožniku.

Po pravici povedano, jabolčna pita meni sploh ni bila slaba. Pa tudi razlika med reklamo in dobljenim me ni motila. Ker me v večini primerov ne moti. Iz enega preprostega razloga - reklami že v njenem bistvu NE zaupam. In zato nimam težav. A to na drugi strani pomeni, da samega pojma reklamiranja ne razumem najbolje.

Sem se pa seveda takoj spomnil na film in na to, kako bi William reagiral. In sem kar malo obračal glavo, kdaj se bo kdo začel razburjat. Pa se ni prav nihče, čeprav je razlika med reklamirano in dobljeno jabolčno filo res precejšnja.

Pa da ne bi kritiki avstrijskih trgovin preveč skočili! Tudi drugod ni prav nič drugače! Ne v tem sosedu, ne v onem. Lažnivi oz. olepševalni marketing je nadnacionalen in brez meja, vsi se ga poslužujejo, kolikor le morejo! Na reklamici bi prav lepo pasal tudi napis mercator ali pa leclerc ali pa 24ur ali pa delo ali pa krka ali pa ljubljanske mlekarne ali pa nestle ali pa nokia ali pa apple ali pa garmin ali pa... v malo prenesenem smislu, seveda.

Mene predvsem zanima, zakaj se pustimo? Kako to, da se sploh pustimo? Strašansko čudno mi je, ker se mi zdi, da v tem celo uživamo! Da prav iščemo, kdo nas bo bolj nategnil?! Da podpiramo le tiste, ki so najbolj brezobzirni?!

Ker to, da vsak dan gledamo en ogromen kup bebastih reklam za pralne praške in druga po/u-mivalna sredstva, je pa že prav preveč! Take reklame bi morale biti prepovedane vsaj s kakšno mednarodno konvencijo, saj žalijo človeka in njegovo dostojanstvo v celi črti... Ampak nič! NIČ! Prav nihče ne naredi nič, zdolgočaseno se pustimo še naprej nategovat. Vsi vemo, da so reklame nategunske, vsi vemo, da skoraj nikoli niso resnične, vsi vemo vse to... a "realnih" reklam sploh ne bi hoteli gledat! Prav hočemo gledat retuširane in dodelane stvari, ljudi, objekte! Pojma nimam, zakaj.

Ne, res. O marketingu nimam prav nič dobrega mnenja.

Super svet smo si zgradili, še boljšega si gradimo.

Tags:

resnobnosti

Komentarji (2) -

Krtek
28. 02. 2009 22:13:58 #

S kolegi redno zahajamo v šparovo samopostrežno v BTCju. In tudi mi smo imeli že precej debat okoli tele pite. Eno na sliki, drugo na krožniku. Je pa relativno dobra.

piskec
1. 03. 2009 05:45:13 #

Ah, ti tudi Krtek! Ma, ja, saj hrana je pravzaprav celo zelo dobra. Tale pita sicer ni ravno kulinarični vrhunec, ampak vseeno, slaba pa ni.
Meni se zdi ta razkorak med teorijo in prakso neverjeten. In to na čisto vseh področjih... Smile

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS