Politični manifest

by piskec 4. september 2008 19:03

Moj politični manifest je kratek.

Prepričan sem, da je človek svoboden in avtonomen in da sam v popolnosti odgovarja za vsa svoja dejanja. Odgovarja tako sebi, kot odgovarja tudi drugim.

Višjih ciljev ni. Zastopanja, prenosa in prevzema kakršnekoli odgovornosti ni. Je le posameznik, svoboden, avtonomen, živ. Najvišja vrednota.

S tega stališča bi bil nor, da bi pooblastil nekoga, da me zastopa v smislu nekih višjih ciljev. Ali pa v kakršnem koli drugem smislu. Sploh ne v takem, kjer je govora o tem, kako in na kakšen način naj živim.

Zato je vsakršna politika popolnoma skregana z mojimi prepričanji. Tudi tista, ki bi mi "godila", oz. bi mi bila prav, blizu.

Pa naj zmagajo beli, rdeči, zeleni, modri, pošteni, lopovi, diktatorji, lepotci, cepci, zverine, kurbe, mladci, gospodinje... Me ne gane, nihče nima pooblastil, da upravlja z mojim življenjem. No, vsaj jaz mu takega pooblastila pri polni zavesti ne bom dal.

Na sumu imam lastno mater, ki je položila besede v usta Jonasu, da je v mojih rosnih letih samo-zavedanja na odru MGLa glasno tulil: "Črni in Rdeči, vsi ste isti!"

Kot bi bilo včeraj.

Zato me ne spraševat, koga bom volil. Ker ne bom. In ne bom volil, dokler ne bo obvezno in še takrat bom volil neveljavno, dokler pač ne bo kdo volil namesto mene.

Kdo bo vodil namišljeno tvorbo (državo) je pač njegova/njihova odgovornost, v nobenem primeru ni moja.

Seveda sem dovolj realista in sem dovolj pragmatičen, da s takimi prepričanji v tem svetu preživim. Ker je pač treba nekaj v usta dat, ker je treba nekje živet, ker je treba otroke nahranit, ker je pač treba tudi včasih kako pivo spit. Z državo se ni prav nič pametno bost, zato se z njo ne bodem. Pa vendar skušam lasten svet prilagajati sebi, ne pa prilagajati svojih stališč in načel svetu.

Le trudim se, skušam, pravim. Iz dneva v dan.

Tags:

osebno

Komentarji (9) -

dr.Wega
5. 09. 2008 05:36:24 #

Letos sem kar malo v stiski. Dejansko se mi je ves ta čas zdelo, da je voliti prav: če že so neki pooblaščenci, potem je menda v redu če tudi sam sodelujem v tem, kdo bodo. no letos sem se znašel  stiski, saj preprosto ne najdem več nikogar, ki bi me prepričal. V resnici mi ne preostane drugega kot da se pridružim tvojemu manifestu.

piskec
5. 09. 2008 05:41:19 #

Saj letos niti ne moreš vedet, kaj kdo ponuja, madona! A sploh kdo ve, kakšni so programi strank ali kaj podobnega? Saj samo en drugega obmetavajo z blatom kot, da so eni dobri, drugi pa slabi...

Počasi postaja hujše kot vrtec! Najhuje pri tem pa je, da jih potem ljudje še plačujemo! Če to ni višek ironije pa težko kaj rečem...

A veš, da imam pa jaz včasih malo težav, ker, kaj pa, če me kdo prepriča? Kaj pa potem?? No, zato pa tudi lastne žene ne morem volit... Smile

Krtek
5. 09. 2008 09:40:05 #

Tudi ne voliti je politično odločitev. In če ne voliš, potem dejansko voliš za zmagovalce.

piskec
5. 09. 2008 10:31:06 #

Oh, Krtek, to je pa malo preveč posplošeno, se ti ne zdi?

Težko je temu reči politična odločitev, meni je bil sam sistem vsiljen. S tega stališča tudi ne volim za zmagovalce, čeprav realno potem tako zgleda. Vendar je to odgovornost in manipulacija sistema, ki je to zakuhal in ni mislil na vse, ne moja.

Vreme
5. 09. 2008 11:00:49 #

meni pa se poraja kaj bi bilo če ne bi nihče šel volit????

piskec
5. 09. 2008 11:07:57 #

To se pa ne more zgodit, Vreme. Smo ljudje preveč samoljubni.

Vreme
5. 09. 2008 11:46:08 #

Saj vem, da se ne more zgoditi, ker bi šli voliti vsaj tisti ki so na listah, če pa še ti ne bi šli bi bilo bilo brezvladje! Super ne???

Jože
5. 09. 2008 12:22:24 #

Vreme, nisem prepričan...

piskec
5. 09. 2008 18:09:00 #

O, to bi bilo res super, vendar človek še dolgo ne bo pripravljen na kaj takega. Voditelja potrebuje!

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS