Daljinci

by piskec 22. oktober 2007 10:50

Za tole je kriv Chef in njegov prispevek o Daljincih.

Najprej sem se mu smejal, potem sem pa par dni doma malo bolj opazoval naše daljince. Mater, se jih je kar nabralo, vmes pa sem našel kar nekaj cvetk. In, ker jih je toliko, si čisto zaslužijo lastno objavo.

Samo za to, da sem jih zbral na kup, sem potreboval cel vikend. Res, da sem počasen in da sem jih vlekel skupaj zeeeelo počasi, pa vseeno.

Nekako sem jih celo uspel zložiti po velikosti. Ha!

Spodnji trije so brezveze, a so vseeno daljinci. Espace-ov ima samo en gumb, torej je enostaven za uporabo, Vitarin ima pa že dva. Kar pomeni, da avto tuli včasih tudi takrat, ko ne bi smel. Ker pač velikokrat pritisneš napačnega. Ta prvi z leve pa je daljinec za radio v Vitari, ki je bil celo v uporabi kakšno leto. Po tistem je lim popustil in nič drugega ga ni več pripopalo gor. Enkrat sem ga celo zašraufal v volan, a je bila posledica le v popraskanih rokah. Zato zdaj sameva varno shranjen v nekem predalu. Že tako sem ga iskal dva dni...

No, v zgornji vrsti pa so tisti, pravi, daljinci.

Najprej Marmitekov. Super naprava, ki ima celo RF za X.10 naprave, a hudič leži v podrobnostih. Ima namreč celo zbirko naučenih kod, da se ga programirat in vsega boga, a nekaj tistih - obveznih - tipk manjka. In se jih ne da naučit. Zato tudi ta sameva v predalu. Bolj je uporabljan le v času božično novoletnih praznikov, ko z njim prižigamo/ugašamo lučke ko nori.

Sonyjev daljinec. Pojma nimam zakaj in kako se ga uporablja. Prav nihče ga ne pogreša. Najbrž pa je kul, saj ima dvestotriinštirideset tipk. Tukaj nekje.

Evelux. Oh, milina. Tisto, kar potrebuješ in nič več. Špartansko, a učinkovito. ZELO podobno Grundigu. Je nekdo kopiral? Seveda pa Gorenje ne bi bilo Gorenje, če ne bi tipk in IR signalov uredilo malce po svoje. In tako vedno, pri vseh daljincih, ki se znajo učit, kakšna tipka "ven" pade. Ker je malce "drugače". Grrrr.

SIOL TV, Amino. Zapleten, s preveč tipkami, ki pomenijo skoraj isto, a te odpeljejo čisto nekam drugam. Se ga pa prej ali slej naučiš. Če uporabljaš le določen nabor tipk, seveda.

Yamada. Poskus daljinca. Prav neverjetno, rdeča tipka pomeni res on/off!

Renault/Pioneer. Hm, le zakaj? Da lahko otroci z zadnjih sedežev avtomobila delajo kaos?

Grundig TV. Glej Evelux. Drugače je le to, da je narejen po standardih in da je vpisan v vse tablice z IR kodami. So se pa vsi napisi zbrisali, pri Eveluxu pa še kar držijo! Pa taka nemška tehnologija...

Silva Schneider. Tale si pa zasluži čisto svojo sliko. Ker to pa je prava mala mojstrovina!

In ravno tega morava imeti v spalnici! Še po petih letih raje zjutraj takoj vstaneva, kot, da bi se matrala ugasnit radio z daljincem. Ker ponavadi narediš več škode, kot koristi. Za razporejenost tipk bi oblikovalcu dal prav posebno nagrado, naprimer: Prva nagrada za smiselno urejenost tipk na daljinskem upravljalniku! Zgleda, da so pri Silvi upoštevali neke druge metode, kako ljudje uporabljajo daljince. Me prav zanima ali so čisto vsi njihovi daljinci taki, ali je samo naš... Jah, morda pa le avstrijci čisto drugače razmišljajo... Kdo bi vedel?

Nekam veliko jih je, vseh skupaj, anede?

Resnici na ljubo je treba priznat, da je večina skrita lepo po predalih. Ker nima kake večje uporabne vrednosti. Z ostalimi pa se trudimo (pre)živeti.

Tags:

tehnika

Komentarji (2) -

chef
22. 10. 2007 14:23:56 #

Jebenti, kako so grdi!

Jaz sem sicer doma našel enega fajn, od Yamaha feršterkerja. Minimalističen in uporaben. Ampak spodaj nikoli ne poslušam muzike.

A kvarijo se ti pa ne?

piskec
22. 10. 2007 15:19:40 #

Res, prava dizajnerska čuda. Ampak tistim, ki so vsaj funkcionalni, to vsaj oprostiš, drugim pa nikakor... Smile

Kvarijo se pa ne. Neverjetno. Narejeni za "lifetime". Tok, tok, tok... Smile

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS