Društva - letna poročila I.

by 23. februar 2007 21:04

Tale poročila so nekaj najbolj groznega. Zato sem to prepustil Heleni, zavedam se, da bom moral biti večno hvaležen, ker utira pot...

Prvi del, ker vse še ni končano, je sama takole napisala:

Najprej se je potrdila moja domneva, da so obrazci na racunovodja.com neuporabni za elektronsko poslovanje oziroma elektronsko pošiljanje letnih poročil za društva.
 
Ko se prijavim v Ajpesovo "Mojo stran" z geslom za naše društvo, se mi ponudita dve možnosti - ali pošljem poročilo za društvo v PDF formatu ali pa ga vnesem prek aplikacije LP. Ker  želim imeti kontrolo, sem izbrala vnos preko aplikacije LP (letna poročila). Veselo začnem z vnosom osnovnih podatkov, ko me program ne spusti čez določena polja. S tipko nazaj itak vse zgubiš in si prisiljen pogledati še malo naokrog po ekranu. Najdem možnost: uvozi podatke! Poskušam uvoz, ki pa od mene zahteva uvoz v xml obliki.
 
Hm. kaj pa sedaj?
 
Vrnem se na izhodiščno stran Ajpesa, kjer najdem nove obrazce za društva - v excelu, po želji tudi ZIPane. Obrazci vsebujejo vse potrebne kontrole in nazadnje še izvoz podatkov v xml. To! Bingo.
 
Seveda zanemarim trud ponovnega vnosa, vse je poplačano z izpisom: Število napak = 0. Veselo naredim novo xml datoteko in se vrnem na Mojo stran v Ajpes.
 
Sedaj že znam - klik na uvozi podatke mi napolni prve tri alineje - brez napak. Prvo razumem - bilanca stanja. Drugo razumem - Izkaz poslovnega izida. Tretje - Izjavo pa nikakor ne razumem. Komu je namenjena in čemu?
 
Sledi pa Pojasnilo k izkazom in poslovno poročilo. Status Napaka. Letnih poročil zaradi manjkajoče četrte alineje ni možno oddati. Kaj je sedaj Pojasnilo k izkazom?
 
Preiščem pol spleta, nikjer besedice o kakšnem novem obrazcu, ki mora biti  oddan v PDFju (ali v papirni varianti).
 
Obupam in kličem na Ajpes. Prijazna gospa potrdi mojo domnevo, da obrazca za to ni. Lepo papir in svinčnik, pa napišeš kaj o poslovanju društva, nato pa to pošlješ na Ajpes.  Halo?
 
Kaj pa je z Izjavo? vprašam. Žal tudi gospa na Ajpesu ne ve zagotovo. Je to za davčno? Morda, vendar naj raje njih vprašam.
 
Križana gora!
 
Pa se lotim svojega Pojasnila, ki ga lepo zapakiram v PDF. Sledi mukotrpno spoznavanje aplikacije, kajti uvoz PDFja ni enako kot uvoz XMLja! Dokler le ne dobim 4x OK! Seveda je potrebno podatke še podpisati, kar je itak najbolj vznemirljiv del procesa. Lansko leto sem bila prva, ki je to počela s digitalnim certifikatom AC NLB. In tako ni uspelo prvič, ker... Kaj vem, zakaj... Uspelo je po posredovanju in odpravi napake.
 
Letos gre v sekundi - brez problema.
Rečeno storjeno, letno pošiljanje poročila na Ajpes je končano.
 
Čaka me DURS in najprej mukotrpna telefonijada. Naša izpostava nima z društvi nič, zato me usmerijo na DUL (Wtf?). Ugotovim, da je to davčna  uprava Ljubljana. Kličem splošne informacije, ta mi da številko tajništva, kjer se pa ne javljajo.
 
Še vedno vztrajam, čakajoča na II.del.
 
Jaz srčno upam, da ne bo treba predolgo čakat, ker moramo vse skupaj oddat do konca meseca... Opala. In jaz z našim ZEVSom, ki je bil ustanovljen 27.12.! Grrrrr. Isto tako moram oddajat vse. VSE!!!
 

 

Tags:

splošno

Komentarji (3) -

Vreme
24. 02. 2007 11:02:29 #

A sta si pogledala tukaj, še imata čas do konca marca ;)

http://www.ajpes.si/dokumenti/dokument.asp?id=496

piskec
24. 02. 2007 12:52:05 #

Ja, seveda... Ti kar poskusi narediti tako, kot tam piše! Mi smo tudi. Pa nismo daleč prišli.

Tako kot povsod je nekaj teorija, drugo pa praksa. Frown

Vreme
24. 02. 2007 13:44:35 #

Kar se tiče sindikata (opažam, da je razlika z društvi), izpolnim excelovo razpredelnico, disketo odnesem na ajpes, kjer jo skopirajo na svoje računalnike in mi dajo potrdilo, da sem oddal potrebne podatke. In to je vse. Naslednji mesec pa še samo skopiram te podatka na papir in jih oddam zraven zahtevanih papirjev od davčne še na davčno!!!

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading

AVTOR

Blog Podkleteno Nebo pišem Aleš Kermauner. Preko njega skozi osebno opažanje sveta skušam nekaj povedati. Včasih mi uspe, večkrat ne.

ZADNJE S TERENA

KRTINA V ŽIVO

OBJAVE

KOMENTARJI

Comment RSS

VREMENSKA NAPOVED ZEVS