Zaplata in Hudičev boršt

Zaplata je gora med Storžičem in Kokrško dolino, neposredno nad Preddvorom. Ni je težko prepoznati po temni lisi na sredini strmega travnatega pobočja.



Temna lisa je gozd in je videti, kot da je gora zakrpana. Od tod je verjetno dobila ime.

Gozd z imenom Hudičev boršt (1328m) se nahaja sredi južnih pobočij Cjanovce na pobočju Zaplate, Cjanovca je predvrh bolj poznanega Srednjega vrha.



Do Hudičevega boršta lahko pridemo iz več smeri. Ena je iz smeri Mač, kjer nas pot vodi najprej po smrekovem gozdu, nato pa nadaljujemo po travnem pobočju Zaplate. Hudičev boršt dosežemo na njegovem spodnjem levem vogalu, kjer srečamo lepo urejen studenec, ki menda nikdar, tudi v največji suši ne presahne.

Ob spodnjem delu gozda, na mestu, kjer je nekoč stala lovska koča, se gradi nova koča, ki bo služila kot skromno zavetišče planincem, lovcem, gorskim reševalcem in gozdarjem. Od tu je krasen razgled na pobočja Krvavca, Sorško polje in Škofjeloško hribovje do Julijskih Alp.



Vredno pa si je ogledati tudi drevesa na zgornjem gozdnem robu, kako so skrivinčeva in žilava, saj vsako leto prestrezajo snežne plazove. Pot je mogoče nadaljevati skozi gozd in preko Javorjevega vrha, Potoške gore in Svetega Jakoba v Preddvor.

Vsekakor pa je zanimiva pripovedka o nastanku Hudičevega boršta: Nekoč sta živela dva kmeta, ki sta se trmasto prepirala za gozd, dokler eden v jezi ni vzkliknil: "Hudič naj ga vzame!". V trenutku so se besede uresničile in kmeta sta le še prestrašeno strmela za peklenščkom, ki je z gozdom na hrbtu dirjal proti goram. Ravno je prišel do sredine, ko je pri Sv.Jakobu zazvonilo dan. Hudič je izgubil moč in spustil breme sredi hriba.

 
pogled s Sv. Jakoba na Hudičev boršt

Čeprav smo se ravno vrnili s teh pobočij, že nas ponovno vabijo na Treking okoli Storžiča. Da niso pobočja res zakleta, ker se jih ne zmoremo rešiti tako zlahka. Na svidenje!

Tags:

01 hribi

Komentarji (2) -

Vreme , on 29. 07. 2009 14:33:35 Said:

Kot je videti te poti nosite v srcu, zato kar brez razmišljanja na treking okoli Storžiča!! ;)

Hana , on 30. 07. 2009 03:53:00 Said:

Bo treba kaj naredit, bo treba ja.

Dodaj komentar

biuquote
  • Komentar
  • Predogled
Loading